Vedere In Intuneric

“Cine dintre voi se teme de Domnul… și umblă în întuneric?” (Isaia 50:10)

Dumnezeu ne promite pace, dar nu ne promite o călătorie liniștită sau imunitate față de problemele vieții. Biblia spune că e posibil să “te temi de Domnul și totuși să umbli în întuneric”. Iată ce citim în Biblie:

a)     Iov a avut o viață exemplară și totuși a pierdut tot ce avea. Necăjit și uimit, el a strigat:

“Mi-a tăiat orice ieșire, și nu pot trece; a răspândit întuneric pe cărările mele” (Iov 19:8);

b)    Ieremia, dupa ce a predicat unui popor razvratit care l-a batut si l-a trimis la inchisoare, a spus:

“O!… de mi-ar fi ochii un izvor de lacrimi, aș plânge zi și noapte pe morții fiicei poporului meu!” (Ieremia 9:1);

c)     Pavel a suferit atât de mult încât “nu mai trăgeam nădejde de viață” (2 Corinteni 1:8).

Credinta este ca pelicula de film. Se revelează în întuneric. Întunericul ne face să ne sprijinim pe Dumnezeu așa cum nu am face-o în mod normal. Adevărul este că dacă credința noastră nu ar fi încercată niciodată, nu am fi motivați să-L urmăm pe Dumnezeu și să ne apropiem de El.

Un om al lui Dumneze scria: “Când întunericul pare să-I ascundă fața, mă odihnesc în harul Său mereu același. Când totul în jurul meu se prăbușește, El este toată nădejdea și statornicia mea. Pe Christos, stânca cea tare mă sprijin, căci orice alt sol este un nisip mișcător”.

Este ușor să-L lauzi pe Dumnezeu când ești sănătos și când facturile îți sunt plătite. Doar când lumina devine brusc întuneric îți dai seama ce este credința și în ce ți-ai pus cu adevărat încrederea. În astfel de perioade ne putem dezvolta vederea în întuneric!

“Îți voi da visterii ascunse, bogății îngropate..” (Isaia 45:3)

Uneori Dumnezeu nu ne spune de ce”, pentru că El dorește să știm „cine”. În Psalmul 23, David trece de la vorbirea despre Dumnezeu: “Domnul este Păstorul meu” la vorbirea cu Dumnezeu: “Căci Tu ețti cu mine”. Ce s-a întâmplat între cele două momente? David a învățat că indiferent cât este de întunecată calea, Domnul este cu noi și ne călăuzește. El a descoperit că este mai bine să mergi prin vale cu Dumnezeu decât să fii pe vârful muntelui singur. Dumnezeu nu ne luminează cărarea totdeauna dinainte, dar El promite: “Dacă vei trece prin ape, Eu voi fi cu tine; și râurile nu te vor îneca” (Isaia 43:2). Când simți că te scufunzi sau că problema te depașește, invocă promisiunea aceasta!

Iov avea multe întrebări fără răspuns, dar când a început să înțeleagă diferența dintre motiv și relație, el I-a spus lui Dumnezeu: “Urechea mea auzise vorbindu-se de Tine; dar acum ochiul meu Te-a văzut” (Iov 42:5). Când nu reușești să găsești motivul, încrede-te în relație. Dumnezeu nu te va dezamăgi.

Contrar părerii pe care s-ar putea să o ai, întunericul nu este totdeauna lucrarea diavolului. Uneori el este cea mai bună unealtă de lucru a lui Dumnezeu. “Într-a patra strajă din noapte, a mers la ei, umblând pe mare. Când L-au văzut ei umblând pe mare au rămas uimiți și înmărmuriți” (Marcu 6:48-51). Ajungi să-L cunoști pe pe Domnul când treci prin furtună împreună cu El. Psalmistul a spus: “noaptea strălucește ca ziua, și întunericul ca lumina” (Psalmul 139:12). Așa că în loc să fugi de probleme, cere-I lui Dumnezeu să-ți dezvolte vederea în întuneric pentru a-ți arăta “visterii ascunse, bogății îngropate”.

Adaptare JIU