Esti in Familia Potrivita

“Iosif s-a suit .. in cetatea lui David, numita Betleem, pentru ca era din casa si din semintia lui David”(Luca 2:4)

    Trebuie să recunoști că există momente în viața ta când ai dori să te fi născut într-o altă familie. Cineva spunea: “Fericirea înseamnă să ai o familie mare, grijulie, unită – într-un alt oraș!” Cât de greșit! Familia în care te-ai născut nu este un accident. Dumnezeu i-a spus lui Ieremia: “Mai înainte ca să te fi întocmit în pântecele mamei tale te cunoșteam, și mai înainte ca să fi ieșit tu din pântecele ei, Eu te pusesem deoparte” (Ieremia 1:5).

   Avem tendința să ne gândim la familia lui Isus doar în termenii Tatălui Ceresc. Dar El a avut și o familie pe pământ; o familie care nu L-a înțeles întotdeauna. Dumnezeu a fost familia Lui pentru a-L modela și pentru a-L duce mai departe spre destinul Său, în locul unde avea să se nască. “Iosif s-a suit… în cetatea lui David, numită Betleem, pentru că era din casa și din seminția lui David… pe când erau ei acolo, s-a împlinit vremea când trebuia să nască Maria” (Luca 2:4-6). Observați cuvintele “s-a împlinit vremea”. Nu există coincidențe sau confuzie referitor la calendarul lui Dumnezeu. El face un plan în cele mai mici detalii pentru viețile noastre. El spune: “Eu am spus, și Eu voi implini” (Isaia 46:11).

   Isus a devenit tâmplar pentru că aceasta era meseria lui Iosif, și datorită obligațiilor pe care le avea ca întâi născut, a așteptat până la vârsta de treizeci de ani pentru a-Și începe lucrarea publică. “Ce înseamnă toate acestea”? întrebi tu. Simplu spus, Dumnezeu îți va folosi familia pentru a te pregăti pentru misiunea pe care ți-a dat-o în viață. El te-a așezat acolo pentru a te modela și pentru a te face mai asemănător cu El, prin modele după voia Lui și prin relațiile pline de dragoste. Chiar dacă te-ai născut într-o familie disfuncțională, fără dragoste, El poate transforma blestemul în binecuvântare pentru că te iubește (Deut. 23:5).

“Mâniați-vă și nu păcătuiți” (Efeseni 4:26)

    Dumnezeu nu ne neagă dreptul la emoții, dar ne face responsabili pentru modul în care le administrăm. De pildă, nu este niciodată acceptabil să abuzezi de cei pe care Dumnezeu i-a încredintat în grija ta. Pavel a spus: “Mâniati-vă si nu păcătuiți… și să nu dați prilej diavolului”. Nimic nu-l satisface pe Satan mai mult decât să aibă o portiță în căminul tău, pe care să-l transforme apoi într-un iad. Și de fiecare dată când intri într-o dispută pierzi teren în favoarea lui. Cuvintele usturătoare nu-și au originea într-o judecată sănătoasă. Solomon a spus: “…cine se aprinde iute, face multe prostii” (Proverbe 14:29). Cheia stăpânirii mâniei este găsirea unor modalități de a o exprima, care să nu ducă la o explozie.

     Este normal să-ți împărtășești sentimentele, dar trebuie să o faci în maniera potrivită. La urma urmelor problema nu este cine are sau nu dreptate (sau cine poate să strige mai tare), ci este găsirea celei mai potrivite soluții pentru toți.

    Nimeni nu poate fi ceea ce dorește să fie tot timpul. Este imposibil să ai o relație pe termen lung plină de iubire fără să înveți să accepți slăbiciunea umană. Așa că în loc să stăruiești asupra neajunsurilor celuilalt, concentrează-te pe tăria voastră colectivă ca familie.                                                                                        

 JIU